Pagrindinio puslapio nuotrauka

RESPUBLIKINĖ JUNGTINĖ PROFESINĖ SĄJUNGA

RJPS BENDRUOMENĖ

SPALIO 7 DIENA – PASAULINĖ ORAUS DARBO DIENA

Viso pasaulio profesinės sąjungos pažymi šią dieną, siekdamos atkreipti dėmesį į mažiausias pajamas gaunančius darbuotojus ir jų šeimas, siekdamos socialinio dialogo tarp darbdavio ir darbuotojų. Nepagailėdamas besibaigiančių atostogų, spalio 7 dienos rytą, apsilankiau savo darbovietėje UAB ,,Jurbarko vandenys“, pasikalbėti su bendrovės direktoriumi apie jau patyčiomis tapusiu priedą už papildomą darbą, t.y. katilų kūrenimą sezono metu .

Kūrenti vandens tiekimo operatoriams , atsivežti malkas, valyti katilą ir kaminą , prižiūrėti temperatūrinį rėžimą patalpose, prievartaujama, už 15 eurų per mėnesį, tai kas lieka atskaičiavus mokesčius . Nesvarbu ,kad šie operatoriai dirba pamaininiu 24 valandų per parą grafiku , suminis laiko grafikas rodo, kad jie išdirba ilgiau už dieninės pamainos darbuotojus. Išmokamas ,,priedas už papildomą darbą“ nesikeičia eilę metų, neatsižvelgiant į jokius kriterijus, kasmet didėjant prekių ir paslaugų infliacijai tapo gėdingu, ,,nuogu kaulu“. Nuotekų valymo įrenginių operatoriams šis priedas buvo mokamas keliais eurais didesnis, nes didesnė darbų apimtis, plius dažnai kemšasi neapšiltintas kaminas, bėga ir kemšasi kondensatas, reikia plauti katilinės grindis, tačiau reikia gerbti save ir kito žmogaus darbą, o ne reikalauti vergystės. Kiekvienas darbas turi būti apmokamas.

Mano kreipimasis, į bendrovės direktorių, dėl priedų už papildomą darbą padidinimo, prasidėjo direktoriaus piktu atsakymu, kad nieko nedidinsiu , o ir išvis jokių priedų nemokėsiu visiškai, toliau aiškindamas, kaip jis ankstesnėje darbovietėje niekam jokių priedų nemokėjo, o visi gaudavo dirbti ką pasakydavo. Tokią ,,tvarką“ įvesiąs ir dirbdamas čia , džiaukitės, kad dirbat. Dialogas, tarp direktoriaus ir profesinės sąjungos noro spręsti šį klausimą, liko neįvykęs. Nesupranta, matyt, kad kiekvienam iš padalinio operatorių tenka ant savo rankų perkelti po 15 kubinių metrų rastų, kurių ilgis apie metrą ir sveria ,,padoriai“, tik vadovas nepadoriai įsitikinęs kad už tokį darbą galima visai nemokėti. Kam vergams pinigai?… Anksčiau ,,kolchozų“ pirmininkai už darbadienius priskaičiuodavo pusę maišo grūdų. Dabartinis vadovas būdamas socialdemokratas, kuriam turėtų būti priimtinos socialdemokratinės vertybės, nori turėti savo vergų.

Tokią ypatingą dieną norėjau tik gero savo bendradarbiams ir profesinės sąjungos nariams, išėjau nusivylęs pokalbiu ir ,,pažadais“ nieko neduoti.

Anksčiau dirbę direktoriai bent nekeldavo tokių diskusijų, kad visiškai nieko nemokėti. Tuo labiau, kad besiplečiančios pandemijos COVID-19 metu, dalis vadovų ir administracijos darbuotojų gali dirbti nuotoliniu būdu, o tie ,,nemirtingieji“ turi dirbti papildomus darbus ir dar ,,už dyką“.

UAB ,,Jurbarko vandenys“ Kolektyvinė sutartis pasirašyta 2019 m. spalio 15 dieną , reg. Nr.(B.3)-135, galioja 2 metus ir jos III skyriaus,, Priemokos“ dalyje 4.1.6 punkte, numatyta priemoka už atliekamas kūriko funkcijas (kūrenimą šildymo sezono metu) . Visi operatoriai yra apmokyti specialiuose kursuose ,išsilaikę kvalifikacinį aukšto slėgio katilų kūriko pažymėjimą , kuris registruotas Energetikos ministerijoje, nors faktiškai kūrena paprastus buitinius žemo slėgio katilus. Kursams pinigų buvo nepagailėta, o dirbti tai jau siūloma ,,už dyką“. Respublikinės Jungtinės profesinės sąjungos padalinio UAB ,,Jurbarko vandenys“ profesinė sąjunga skubiai kvies Komiteto posėdį ir teiks Kolektyvinį skundą RJPS Pirmininkui dėl UAB ,,Jurbarko vandenys“ Kolektyvinės sutarties nevykdymo .

RJPS padalinio UAB,, Jurbarko vandenys“ profesinės sąjungos įgaliotinis(pirmininkas) J. Mozeris

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.