Pagrindinio puslapio nuotrauka

RESPUBLIKINĖ JUNGTINĖ PROFESINĖ SĄJUNGA

RJPS BENDRUOMENĖ

Tarptautinę darbo dieną – Lietuvoje minėsime eitynėmis Gedimino prospektu

Šiemet gegužės pirmąją – Tarptautinę darbo dieną – Lietuvoje minėsime eitynėmis Gedimino prospektu (pradžia – 11 val. prie Seimo) ir mitingu (12 val. prie Vyriausybės) Vilniuje reikalaudami nevaržyti darbuotojų teisių į gynybą ir laisvės streikams.

Streikas dažnai yra vienintelė darbuotojų priemonė apsiginti nuo išnaudojimo darbe. Tačiau dabartiniai įstatymai įpareigoja darbuotojus pereiti bent tris derybų procedūras iki kol įgyjama teisė streikuoti, kas gali užtrukti iki dvejų metų. Darbo kodeksas praktiškai draudžia bet kokį streiką, kuriuo būtų ginami darbuotojų socialiniai interesai, taip pat negalimi ir solidarumo streikai. Be efektyvios teisės streikuoti kolektyvinės derybos prilygsta elgetavimui, todėl siekdami solidaresnės ir laimingesnės Lietuvos privalome užtikrinti piliečių laisvę streikuoti taip, kaip užtikriname piliečių teisę laisvai organizuoti protestus ir susirinkimus.

Nepaisant sudėtingų streiko paskelbimo procedūrų, valdžios atstovai rodo iniciatyvą dar labiau susilpninti darbuotojų galias. Prisidengiant neva gerais norais sustiprinti darbuotojų judėjimą (su jų atstovais net nepasitarus!) Seime pateiktas Profesinių sąjungų įstatymo pakeitimo projektas siūlo užmauti papildomą apynasrį darbuotojų organizacijoms įpareigojant jas savo veiklos ir finansinę ataskaitas teikti tretiesiems asmenims. Nors Lietuvos Trišalėje taryboje tam nepritarta, neigiamą išvadą rengia ir Vyriausybė, tačiau tai nebūtinai sutrukdys įstatymo projektui toliau skintis kelią Seime.

Todėl Gegužės 1 d., kurią daug kartų bandyta iš mūsų atimti, bet kuri vis dar yra šventinė Lietuvoje, turime išeiti į gatves ir aiškiai pasakyti, kad ne tik netoleruosime darbuotojų teisių į gynybą suvaržymo, bet ir reikalausime realios teisės streikuoti.

Eitynes ir mitingą rengia Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija, Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“, Gegužės 1-osios profesinė sąjunga ir Respublikinė jungtinė profesinė sąjunga.

Renginys feisbuke: https://www.facebook.com/events/1546071079510793

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.