Pagrindinio puslapio nuotrauka

RESPUBLIKINĖ JUNGTINĖ PROFESINĖ SĄJUNGA

RJPS BENDRUOMENĖ

Pakruojo nestacionarių socialinių paslaugų centro profesinės sąjungos narių kelionės įspūdžiai

2023 m. gegužės 27-28 dienomis Pakruojo nestacionarių socialinių paslaugų centro profesinės sąjungos nariai, 5 metų profsąjungos įkūrimo įstaigoje proga, vyko į savaitgalio kelionę po Šiaurės Lenkiją. Šeštadienio dieną Pakruojo nestacionarių socialinių paslaugų centro profesinės sąjungos narės aplankė vieną įspūdingiausių ne tik Lenkijoje, bet ir visoje Europoje Malborko pilį. Ekskursija su vietiniu gidu padėjo susipažinti su buvusia Teutono ordino didžiojo magistro pilimi, kur buvo kuriami baltų ir slavų tautų užgrobimo planai, kalinamas per žygį į nelaisvę patekęs Lietuvos kunigaikštis Kęstutis. Sužinota, kad būtent iš čia išjojo kryžiuočiai į lemiamą Žalgirio mūšį. Toliau keliauta į Gdanską. Tai miestas, jau XII a. garsėjęs kaip ypatingos svarbos Baltijos pajūrio uostas. Susipažinta su jo senamiesčiu: Aukštutiniai, Auksiniai ir Žalieji vartai, Uosto krantinė ir centrinė Ilgojo turgaus gatvė, 1633 m. pastatytas Neptūno fontanas, liudijantis uostamiesčio statusą, Artūro rūmai, kuriuose rinkdavosi turtingi miesto žmonės bei vykdavo įvairių gildijų, brolijų, pirklių susirinkimai, Šv. Marijos bažnyčia, stebinanti savo dydžiu ir aukščiu (norintys galėjo užkilti į apžvalgos aikštelę ir pažvelgti į miestą iš viršaus).

Antra diena kelionė į Sopotą. Pakeliui aplankytas Gdansko priemiestis Olivas, kuris garsėja savo parku su alpiniais ir žiemos sodais, vandens kaskadomis, nuostabia medžių alėja. Parko prieigose ilgiausia Lenkijoje rokoko stiliaus Olivos katedra (13 a.). Vertingiausias katedros paminklas – vargonai, kurie laikomi geriausiais Europoje.

Daugumą sužavėjo pažintis su vienu didžiausių Lenkijos kurortu Sopotu, alsuojančiu pramogų ir prieškario dvasia. Pasaulyje nedaug kurortų, kur būtų šitiek įspūdingų senovinių pastatų. Pagrindinė Monte Cassino gatvė savo dvasia priminė Palangos Basanavičiaus gatvę: spindesys, kavinės, neogotikinė Šv. Jurgio bažnyčia, eilinis Voicekas, Kreivas namas. Namas žymus, nes jo išorė yra padaryta tokia, tarsi į namą žiūrėtum per kreivą veidrodį. Monte Cassino gatvė atsiremia į Sveikatos aikštę su nuostabiais gydyklų pastatais. Buvo ragauta Sopoto mineralinio vandens. Pamiklinti kojas teko lipant į švyturį ir pasivaikščiojant ilgiausiu Baltijos jūros molu (515 m).

Pilnos įspūdžių ir lauktuvių artimiems iš Sopoto kelionė Lietuvos link.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.